Kwasy hydroksylowe - AHA BHA oraz PHA

Kwasy Aha

To substancje należące do grupy eksfoliantów chemicznych, czyli środków złuszczających skórę. Najbardziej popularne, to rozpuszczalne w wodzie kwasy alfa-hydroksylowe  AHA i rozpuszczalne w tłuszczach beta-hydroksylowe  BHA oraz nowa generacja kwasów hydroksylowych - kwasy polihydroksylowe PHA. Pochodzą głównie z naturalnych źródeł, np. owoców, ale mogą być także otrzymywane metodami chemicznymi.

Kwasy AHA
W produktach kosmetycznych stosuje się najczęściej 6 typów kwasów alfa-hydroksylowych:

  • kwas glikolowy - z soku trzciny cukrowej
  • kwas mlekowy -  w kwaśnym mleku, żurach, kiszonych warzywach
  • kwas maleinowy - w jabłkach
  • kwas cytrynowy - w owocach np. w cytrynach, ananasach
  • kwas winowy - w winogronach i winie
  • kwas migdałowy - w gorzkich migdałach

Dzaiałanie kwasów AHA

  • normalizują procesy złuszczania warstwy rogowej, czego wynikiem jest wzrost plastyczności , a także zmniejszenie się formowania i odrywania suchych łusek na powierzchni skóry. Cieńsza warstwa rogowa naskórka jest bardziej plastyczna i zwarta, a skóra uzyskuje gładkość i ładny, świetlisty koloryt
  • zwiększają ilości kwasu hialuronowego, co skutkuje wzrostem nawilżenia i w efekcie uelastycznieniem i ujędrnieniem skóry
  • w przypadku dłuższego stosowania pobudzają aktywność fibroblastów co skutkuje zwiększoną produkcją kolagenu i elastyny i zmniejszeniem powierzchownych i głębszych zmarszczek
  • zmniejszają  posłoneczne i pozapalne przebarwienia (mechaniczne usuwaniu melanocytów z warstwy podstawnej naskórka)
  • wspomagają leczenie przebarwień poprzez ułatwienie penetracji substancji
  • naprawczo na skórę starzejąca się pod wpływem nadmiernej ekspozycji na promieniowanie słoneczne
  • wspomagają leczenie trądziku
  • likwidują płytsze i głębsze blizny potrądzikowe
  • zwiększają skuteczność działania innych preparatów kosmetycznych- skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne w nich zawarte
  • zwiększają odporność bariery skórnej na podrażnienia

 

Kwasy BHA
W kosmetyce stosuje się tylko jeden rodzaj kwasu BHA - kwas salicylowy.

Działanie kwasu salicylowego :

  • oczyszcza gruczoły łojowe (tzw. oczyszczanie porów skóry) z zaskórników i zapobiega tworzeniu wszelkich wyprysków
  • przyspiesza proces gojenia ognisk zapalnych (np. zmiany trądzikowe) i podrażnień
  • reguluje odnowę komórkową skóry i działa złuszczająco na zgrubiała warstwę rogową naskórka
  • dzięki efektowi złuszczania komórek naskórka zmniejszają posłoneczne i pozapalne przebarwienia (mechaniczne usuwaniu melanocytów z warstwy podstawnej naskórka)
  • zwiększa skuteczność działania innych preparatów kosmetycznych- skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne w nich zawarte;
  • zmniejsza płytkie blizny potrądzikowe.

 

Kwasy PHA
Stosuje się trzy typy poli-hydroksykwasów:

  • glukonolakton
  • glukoheptanolakton - związek ten różni się tym od poprzedniego, że ma nieco większe rozmiary, a dzięki temu, posiada on lepsze i mocniejsze właściwości nawilżające, można powiedzieć, że jest w stanie związać więcej cząsteczek wody,
  • kwas laktobionowy - pozyskiwany jest naturalnie z cukru mlecznego-laktozy.

Działanie kwasów BHA

  • właściwości nawilżające - potrafią wiązać wodę z powietrza i zatrzymywać wilgoć w naskórku. Są one bowiem pochodnymi związków naturalnie występujących w skórze -glikozaminoglikanów, które to odpowiadają za utrzymacie wilgoci w skórze.
  • są dobrymi antyutleniaczami walczącymi zniszczącymi skórę wolnymi rodnikami.
  • właściwości przeciwzmarszczkowe - wpływają bowiem pozytywnie na syntezę kolagenu i elastyny, zwiększając grubość skóry, która z wiekiem staje się coraz cieńsza. Tak więc z jednej strony regulują odnowę komórkową, złuszczając zbędne, zrogowaciałe komórki naskórka, z drugiej działając na poziomie skóry właściwej poprawiają ogólną grubość skóry.

Dodano przez Anna Szałek dnia 25.02.2012

Odwiedzin: